sMontaj pavaje Pavaje Pavaj
Montaj pavaje Pavaje Pavaj
Montaj pavaje Pavaje Pavaj

Etapele de montaj

 • Delimitarea - se delimiteaza suprafata cu tarusi de lemn si sfoara.
 • Decopertarea - se inlatura un strat de pamant de la suprafata de grosime 200-350 mm. Daca suprafata e plata, se va crea o usoara panta in timpul excavarii. Adancimea de excavare: grosimea pavajului + 40 mm patul de pavaj+100-150 mm stratul de baza.
 • Pregatirea solului - se inlatura toate radacinile si buruienile. Golurile se acopera cu pietris si se compacteaza toata suprafata decopertata daca stratul de baza este din beton.
 • Stratul de baza - Pe suprafata decopertata se asează stratul de baza (pietris sau beton) cu grosimea de 100-150 mm. Acesta e diferit de la o lucrare la alta.
  1. Stratul de baza flexibil din pietris este folosit la elemente de pavaj cu dimensiuni mici: behaton, uni, uniloc, holand, hydropor, eko, dale 30x15 cm.
  2. Stratul de baza rigid din beton se recomanda pentru toate elementele de pavaj supuse la trafic, pentru dale cu dimensiuni mari si pentru elemente de pavaj cu muchii vii (fara sanfren): dale tip bulevard, uni fara sanfren. Stratul de beton se intareşte circa 2-7 zile in functie de conditiile meteorologice.
 • Patul de pavaj - peste pietrisul compactat sau peste stratul de beton se aşeaza un strat de nisip uscat cu grosimea de 40 mm numit pat de pavaj. Nisipul se vibrează apoi se mai imprastie nisip si se niveleaza pana cand devine perfect neted. Nu trebuie pasit pe suprafata de nisip gata pregatita.
 • Montarea elementelor de pavaj - se face prin aplicarea pavajului la configuratia dorita. intre elementele de pavaj ramane un rost de 2-3 mm sau de 8-10 cm, daca se foloseste strat de mortar.
 • Umplerea rosturilor - in rosturi se va presara nisip fin de 2 mm si se va folosi vibratorul cu placa pentru compactarea finala a suprafetei pavate, iar pentru pavajul montat pe mortar umplerea rosturilor cu mortar (ciment si nisip) se realizeaza in 4 ore de la asezarea pavajului. Nu este recomandat sa se circule pe pavaj cel puţin 48 ore. Alta metoda de umplere cu mortar a rosturilor este cimentarea uscata, atunci cand pavajul este perfect uscat.